dimarts, 17 de juny del 2014

Los alcances del nuevo avance de la ciencia hacia la vida artificial

Nathalie Castañeda Ramírez






Podrían crear microorganismos para producir biocombustibles y medicamentos o modificar enfermedades.


Es la primera vez que se habla de la producción de un pedazo de vida artificial.


Científicos estadounidenses anunciaron este jueves la creación en el laboratorio del primer cromosoma artificial de una célula compleja, similar a las que conforman organismos vivos como las plantas y los animales.
En otras palabras, es la primera vez que se habla de la producción de un pedazo de vida artificial.
Hasta ahora, la ciencia solo había logrado crear cromosomas artificiales de células procariotas (es decir, sin núcleos) en virus y bacterias. Las de la levadura y los seres humanos son eucariotas (tienen núcleo).
El nuevo avance científico, que ya es considerado un hito de la biología sintética, fue publicado por la revista Science.
En el artículo se detalla que investigadores del Centro Médico Langone, de la Universidad de Nueva York (Estados Unidos), construyeron un cromosoma modificado de levadura, que para el mundo científico es el último paso en la pretensión de generar el primer genoma sintético.
El hallazgo, que es el resultado de siete años de trabajo, empieza a ser calificado como la posibilidad más real de producir organismos que, en primera instancia, podrían generar productos químicos para uso industrial, medicamentos y hasta biocombustibles.
La tarea implicó el diseño, por medio de programas sofisticados de computación, de los dieciséis cromosomas de la levadura de la cerveza, conocida científicamente como Saccharomyces cerevisiae.
Los científicos del Langone elaboraron una versión reducida del cromosoma 3 de la levadura (el más pequeño), que tiene 316.667 bases proteicas o genes y que controla la forma en que la levadura se reproduce y se modifica genéticamente.









Pancrees artificial

Estudis publicats a la revista The New England Journal of Medicine, apropen un poc més als afectats y als pares d’aquestos per diabetes de tipo 1 a poder controlar els augments i les deficencies de la glucosa mecánicament.


La diabetes de tipo 1 es aquella que es controla mitjançant una injecció d’insulina. Segons aquestos estudis, es podrà controlar aquesta situació de variació de glucosa mitjançant un dispositiu. El dispositiu està format per un sensor extraíble , insertat baix la pell amb una agulla molt fina, que controla els nivells de glucosa en sang continuament. Aquestes dades son enviades a un telèfon mòvil que te instalat un software amb el qual, es pot controlar dues bombes d’infusió.
Una de les principals virtuds d’aquest dispositiu és la seua capacitat per começar a controlar els nivells de sucre, basantse en l’altura i el pes del paciente.

Noticia original

video:

El incendio forestal de la sierra de Tivissa quema sin control


El fuego lleva más de 400 hectáreas arrasadas en un paraje inaccesible

El incendio forestal que se desencadenó el domingo por la tarde en la Mola de Bellerils y Les Marrades, en la sierra de Tivissa (Ribera d'Ebre) continuó ayer descontrolado. Al cierre de esta edición, las llamas habían arrasado ya más de 400 hectáreas de vegetación, según las estimaciones provisionales de los Agentes Rurales.
El fuego, posiblemente iniciado tras la caída de un rayo, se agravó por la tarde al virar el viento y penetrar la marinada, viento de levante. Ante esta situación los Mossos d'Esquadra  decidieron desalojar preventivamente seis masías alejadas del perímetro del fuego. En total, desde el domingo fueron desalojadas una veintena de personas, algunas residentes en viviendas construidas ilegalmente, según diversas fuentes.
Durante la jornada de ayer trabajaron una treintena de medios terrestres de los bomberos, entre ellos unidades Grupo de Actuaciones Forestales (GRAF), el grupo de élite de los bomberos, y 16 medios aéreos. Todos los medios trabajaron intensamente en las zonas con más potencial de quemar y con unidades helitransportadas. En especial, se establecieron dos puntos de emplazamiento de vehículos con línea de agua. Uno en la cabeza del incendio, situada en la zona de Frides, y otro en la cola, fijada en el Mas de la Toa. En la cola, el personal trabajó con herramientas manuales recibiendo el apoyo de descargas de los medios aéreos.
Los bomberos instalaron el centro de operaciones en l'Ametlla de Mar (Baix Ebre). Jardí recordó que en la década de los 60 un fuego arrasó en la misma zona miles de hectáreas.

Noticia original 

Noticias relacionadas

Video :

Tornados gemelos destruyen pueblo de Nebraska


Los tornados siempre son una amenaza, pero esta vez fue doble el terror y doble el ruido, como de dos locomotoras que se vienen encima.

En un extraño evento meteorológico, dos tornados gemelos moviéndose uno junto al otro provocaron la muerte de al menos una persona y heridas en otras 16, al arrasar la localidad de Pilger, en Nebraska.
El Servicio Nacional de Meteorología de Estados Unidos dijo que los tornados tocaron tierra con una separación entre sí de aproximadamente 1,6 kilómetros y destruyeron más de la mitad de la localidad que cuenta con unos 350 habitantes.
Quienes vieron el fenómeno dijeron que fue espeluznante. El primero de los tornados tocó tierra a eso de las 3:45 p.m. y derribó varios cables eléctricos antes de destruir una granja con cuatro gentes atrapadas dentro. Pero fue el segundo, avistado momentos después, el que terminó siendo un impacto directo contra el pueblo, situado a unos 160 kilómetros al noroeste de Omaha.
"La cooperativa ha desaparecido, los graneros han desaparecido, y parece que casi todas las casas de la ciudad tienen algún daño. Es un completo desastre", dijo el alguacil del condado Stanton, Jerry Weatherholt.

Notícia original 

Notícias relacionadas 

Video :

dilluns, 16 de juny del 2014

Cervesa per a regenerar ossos

Investigadors de l'UPM i del CSIC, juntament amb Mahou i Createch (empresa que fabrica estructures dentals) han desenvolupat materials biocompatibles a partir de la remòlta (residus de la cerveza), com materials rics en silici, fòsfor, calci i magnesi. Aquests nous materials són una alternativa a les prótesis formades a partir d’ossos ovins processats o materials de síntesis, els procesos dels quals són molt costosos i agresius per al medi ambient.
Durant la producción de cerveza es generen residus que contenen fósfor, silici, calci i magnesi (principals components químics als ossos) i al modificar-se poden servir com a matrius per al recobriment de prótesis, injerts d’ossos o implants odontoestomatològics. Mitjançant proves sobre cultius cel.lulars , els investigadors determinaren la biocompatibilitat dels materials analitzant la viabilitat cel.lular dels osteoblasts cultivats en presència dels components dels materials en pols.
Els resultas que van obtindre van demostrar que aquests materials són biocompatibles i permetitixen que els osteoblasts que creixen sobre ells proliferen i arriben als mateixos graus de maduració sobre la hidroxiapatita (material usat en  la cirugía maxilofacial, craneofacial o implants orbitaris).


-Noticia original:

-Noticies relacionades:

- Video relacionat:

Muchas estrellas, pocas victorias

Un conjunto de científicos que provienen de Francia, acaban de compartir un estudio en el cual redactan las causas por las cuales los equipos en determinados deportes (fútbol, baloncesto) que disponen de numerosas estrellas en sus plantillas no tienen éxito. El estudio, publicado en la revista 'Psychological Science' señala que los resultados lamentables y no esperados se deben a que las estrellas tienden al protagonismo individual, es decir, empezar y finalizar ellos mismos la jugada o estar siempre por encima de los demás: un desastre.
El conjunto de científicos franceses, opinan que no sería nada relevante que las selecciones del Mundial de Brasil de este año que tienen plantillas llenas de estrellas volvieran antes a casa, es decir, finalizar antes el campeonato. Esta es una situación que favorecería a las demás selecciones que son capaces de formar un buen conjunto evitando el individualismo. Ahora sí, el estudio no especifica a que selecciones se refieren.
 El Mundial y el tiempo hablarán por si solos.




Noticia original 
Noticia relacionada

El primer cor virtual


La companyia francesa Dessault Systèmes ha desenvolupat el primer model virtual en 3D d’un cor humà que captura el seu comportament elèctric i mecànic mitjançant un software de simulació realista. El projecte Living Heart, desenvolupat per investigadors cardiovasculars i fabricants de dispositius cardíacs, es va treure al mes de gener i el seu objectiu era millorar el diagnòstic, tractament i prevenció de problemes cardiovasculars  mitjançant models virtuals en 3D.
Aquest descobriment permetrà als metges, investigadors i fabricants de dispositius viatjar per dins del cor per a accelerar la innovació i millorar el tractament de malalties cardiovasculars. El desenvolupament es podrà aplicar en el tractament i prevenció de les afeccions cardíaques i la millora de fabricació de dispositius mèdics
Aquest  avanç serà molt útil per a millorar teràpies amb defectes cardíacs congènits, es podrà aplicar a la població que sofreix errades cardíaques, arítmies i altres anomalies. Les simulacions seran una gran ferramenta educativa, deduirà els costos de desenvolupament de nous dispositius personalitzats i permetrà el diagnòstic ràpid i la millora dels resultats dels tractaments.

-Noticia original:
Primer corazón virtual completo para el estudio de enfermedades cardiacas

- Noticies relacionades:
Nuevo sistema permite cultivar microalgas con propiedades terapéuticas
Una mujer logra ser madre tras impantarle una válvula aórtica durante el embarazo


Dormir poco, riesgo de enfermedad

La proteína beta-amiloide está relacionada con el origen del Alzheimer. Esta proteína termina por destruir las neuronas, lo que puede conllevar al Alzheimer.

Un estudio hecho por JAMA Neurology demuestra que dormir poco o no dormir eleva los niveles de dicha proteína en el cerebro. Claramente demostrado, una noche sin dormir, los cerebros mas sanos tienen más altos los niveles de beta-amiloide. Los científicos aseguran que si la falta de sueño se repite puede llegar a ser un factor de riesgo para desarrollar esta enfermedad neurodegenerativa. Se cree que el sueño ayuda a reducir la cantidad de la proteína en el cerebro, pero cuando se perturba se altera esta disminución.

Estudios con ratones han demostrado que el sueño tiene un papel muy importante a la hora de reducir la beta-amiloide en el cerebro

El autor de los estudios reconoce que los resultados no muestran que no dormir puede producir Alzheimer, sino que el 'no dormir' es un factor muy importante en su origen.

diumenge, 15 de juny del 2014

Enfortim els nostes cervells

Un nou estudi de la Escola d Medicina de la Universitat Hopkins de Baltimore, Estats Units, ens revela nous descobriments que podrien ajudar a molts pacients de traumatisme cerebral.

Segons els resultats dúna recerca que va incloure més de 750 pacients de traumatisme cerebral, la recuperació del pacient era molt més eficaç i ràpida en aquelles persones que havien acumulat més coneixements. El estudi es basa en el nivell d'estudis assolit pel pacient i en la recuperació del pacient un any després del traumatisme. Els resultats indicaven clarament que  les persones que havien cursat almenys una carrera universitària tenien fins a  set vegades més possibilitats de recuperació que els altres pacients. Aquest fenòmen és similar al que ocòrre amb l'alzheimer; està demostrat que els pacients que han acumulat més coneixements poden ralentitzar la malalta i conservar més memòria durant un període de temps major.

Aquestes noves observacions sembla que indiquen que l'aprenentatge ens fa enfortir el nostre cervell i el podem fer més resistents a les malalties que l'afecten. Per tant, sembla molt recomanable dedicar part del nostre temps a l'aprenentatge, perquè així podem culturitzarnos i enfortir el nostre cervell.




Noticia original


dissabte, 14 de juny del 2014

Planeta Kepler-10C


L’acabat d’anunciar descobriment d’un nou tipus de planeta podria suposar un gir en totes les suposicions fetes pels astrònoms fins al moment. Té grans implicacions per a la història de l’univers. Es tracta d’un nou tipus de planeta rocós, el pes del qual és 17 vegades més que la Terra i un tamany 2,3 vegades més gran.
L’equip d’astrònoms va utilitzar l’instrument HARPS-North al telescopi Nazionale Galileo (TNG) de les Illes Canàries per a mesurar la massa d’aquest nou planeta anomenat Kepler-10C. Com que el planeta va resultar tindre una massa tan gran, es va suposar que la seua formació estava feta de gasos o materials fosos. La sorpresa va ser quan van descubrir que el planeta tenia una composició densa, estava format, tan per roques com per altres sòlids. Les teories de la formació dels planetes actuals no podien explicar com un planeta rocós tan enorme s’havia pogut desenvolupar.
 El Kepler-10C circumda una estrela similar al Sol, una vegada cada 45 dies. Es troba a uns 560 anys llum de la Terra, en la constel·lació de  Draco
El sistema on es troba el planeta Kepler-10C té uns 11 milions d’anys, el que significa que es va formar a menys de 3 milions d’anys després del Big Bang. L’univers primitiu només contenia hidrògen i heli; els elements més pesats necessaris perquè es donaren les roques, eran el silici o el ferro, van ser creats en les primeres generacions d’estreles. Quan aquestes estreles van explotar, les seues partícules es van dispersar i van formar part de posteriors generacions de planetes i estreles.
Aquest procés deuria d’haver tardat milers d’anys a formar roques tan grans, no obstant això, aquest planeta mostra que l’univers va ser capaç de crear roques gegants, inclús durant l’època quan els elements pesats eran escasos.
Kepler-10C ens mostra que els planetes rocosos podrien haver-se format molt abans del que es pensava. Per tant, si s’han pogut formar roques també s’ha pogut formar vida.
 Com a conseqüència d’aquest descobriment els astrònoms no han de descartar les velles estreles en la seua búsqueda de planetes similars a la Terra. Si les estreles velles poden albergar planetes rocosos com la Terra, aleshores tenim més posssiblitats de localitzar planetes habitables en el nostre veïnat còsmic.

Bibliografia:

Projecte Illustris


El projecte Illustris el porta a terme el Harvard-Smithonian i l’Institut Heidelberg (Alemanya ). Aquest projecte permiteix la recreació per primera vegada dels 13.000 milions d’anys que es
creu que té l’evolució còsmica, en una resolució sense precedents.

Illustris té un software capaç d’usar 12.000 milions de píxels en 3D. S’han necessitat cinc anys per poder desenvolupar el programa. Els càlculs reals de temps de processament van portar tres mesos, utilitzant 8.000 ordinadors en paral·lel.

Per als astrònoms i els ingeniers en computació, les proves superades amb la complexitat que comportaven, estan entre les majors dels últims temps. Com a referència diuen que si s’haguera fet en ordinadors convencionals, el treball haguera portat uns 2.000 anys. La manca de potència de càlcul i la complexitat de la física han sigut uns dels principals obstacles, amb la formació d’estreles, galàxies, forats negres i explosions de les supernoves.

La simulació comença uns 12 milions d’anys després del Big Bang; amb aquest projecte, els astrònoms volen descobrir alguns misteris que no han sigut possible determinar usant els telescopis espacials. Fins ara, cap simulació ha sigut capaç de reproduir l’univers a tan xicoteta i tan gran escala simultàniament.

"Illustris és com una xicoteta màquina del temps". Es pot anar cap avant i cap arrere en el temps, fer una pausa en la simulació i apuntar amb el zoom a una galàxia específica, o a un cúmul de galàxies, per veure tant el que passa com el que ha passat.

En resum, Illustris és una realitat virtual que ens pot mostrar 13 milions d’anys d’evolució còsmica dins d’un cub que té 350 milions d’anys llum en cada costat.















Bibliografia:
http://www.lr21.com.uy/mundo/1173147-crean-illustris-universo-virtual-con-13-000-millones-de-anos-de-evolucion-cosmica
http://www.neoteo.com/illustris-el-primer-simulador-realista-del-universo/

dissabte, 7 de juny del 2014

¿Nos lavamos bien las manos?


Suena raro hacerse esta pregunta entre adultos. Pero a veces, los errores se cometen justamente en las cosas más simples, ya que debido a lo simples que son bajamos la guardia ante ellas. Una de esas cosas es lavarse las manos. Es un acto tan simple que a menudo lo hacemos de modo automático, sin casi darnos cuenta. Esto y las prisas hacen que lavarse las manos sea por regla general una acción muy rápida. Demasiado rápida según los resultados de una nueva investigación. El estudio está basado en observaciones de 3.749 personas en lavabos de locales públicos.

Los resultados indican que solamente el 5 % de las personas que usaron un cuarto de baño se lavaron las manos el tiempo suficiente para matar a los gérmenes  que pueden causar infecciones.
Por si eso no fuera lo bastante desalentador, el 33 % no usó jabón y el 10 % directamente no se las lavo. Los varones fueron los peores en el hecho de lavarse las manos correctamente.

Lavarse las manos es la más eficaz de las acciones sencillas que pueden realizarse para reducir la propagación de enfermedades infecciosas . La sabiduría y las autoridades sanitarias lo corroboran. Se hace hincapié en el hecho de que son necesarios de 15 a 20 segundos lavándose las manos con jabón vigorosamente para lograr una eliminación eficaz de gérmenes. El no lavarse lo suficiente las manos contribuye a casi el 50 % de los brotes epidémicos  de enfermedades que se transmiten a través de la alimentación. A pesar de ello, en un nuevo estudio se dice que las personas se lavan las manos durante tan solo unos 6 segundos. Este estudio es uno de los primeros de su tipo en los que se toman en cuenta factores tales como la duración del lavado de manos y si las personas usan o no jabón.

Noticia original:

Noticia  relacionada:

Video:

Dona sangre, dona vida


Hoy en día,  la donación de sangre es una acción indispensable que nuestra sociedad requiere. Cada día muchas personas necesitan que les transfundan sangre en los hospitales por un accidente o por una operación. Para mantener cubiertas las necesidades  habituales de sangre, es necesario que el 4% de la población sea donante, aunque pasase ese número no pasaría nada malo por si en algún momento hubiese una necesidad.
La asociación de donantes hace campañas publicitarias para explicar la importancia de donar sangre. Lamentablemente, mucha gente no conoce cómo es el proceso y se tiene miedo o inseguridad por si hace daño. La donación sólo es un pinchazo que lo hace una enfermera que se preocupa de que todo vaya bien. Otra razón por la que la gente no dona es porque piensa que su grupo sanguíneo  no tiene uso. Es un error.
Aunque los menores de edad tenemos prohibida la donación por motivos de salud, creemos que es una buena acción y que debería estar mucho más interiorizada por los ciudadanos. No sólo por los demás, sino porque en algún momento de nuestra vida, probablemente, todos necesitemos una transfusión de sangre . Hay que  vivir en sociedad.

Noticia original:

Noticias relacionadas:
Mas estudios:
Otros:

Video:

dijous, 5 de juny del 2014

LA GALÀXIA ANDRÒMEDA


La Galàxia d'Andròmeda, Messier 31,M31 o NGC 224, és una galàxia espiral gegant catalogada per Charles Messier al 1764. És l'objecte visible a primera vista més allunyat de la Terra. Està a 2,5 milions d'anys llum (775 kpc) en direcció a la constel·lació d'Andròmeda. És la més gran de les galàxies del Grup Local, que consisteix en aproximadament 30 galàxies petites més tres galàxies grans espirals: Andròmeda, la Via Làctia i la Galàxia del Triangle.  



Té una massa calculada d'entre 300.000 i 400.000 milions de masses solars: aproximadament una vegada i mitja la massa de la Via Làctia i un diàmetre d'uns 150.000 anys llum. Dins la classificació de Hubble es considera del tipus Sb.