diumenge, 1 de desembre del 2013

Els neutrins


       Els neutrins són partícules subatòmiques (que no es poden subdividir ) que actúen débilment entre si i que són produides a partir de col.lisions de rajos còsmics en l'atmosfera. Aquestes partícules recenment trobades són fundamentals per a entendreel funcionament de l'univers en les escales més xicotetes, així com aportar informació sobre els rajos  còsmics d'alta energia.

Per localitzar els neutrins es va construir un gegant i poderós detector d'aquestes partícules anomenat IceCub que forma part d'un projecte internacional on no fa molt de temps un grup d'astronoms de diversos països participants en aquest projecte van detectar la presència de neutrins còsmics de energia molt alta i es creu que provenen de més enllà de la nostra galaxia.
Abans d'aquest descobriment no s'havia pogut observar aquest tipus de partícules en el sol i en supernovas, però nunca al nostre planeta.

El projecte de l'IceCub es com un telescopi especial per als neutrins ja que el seu reduït tamany no és perceptible a la vista humana; utilitza el gel antàrtic per detectar-los i per portar-lo a terme s'han perforat 86 forats on s'han distribuït més de cinc mil sensors de llum al llarg d'un kilometre cúbic a més de dos mil kilometres de profunditat al Polo Sur.Es van detectar  28 neutrins extraterrestres que tenen entre un milió i mil milions més d'energia que els neutrins solars o de la Supernova de 1987.

Les primeres evidències dels neutrin extraterrestres de molt alta energia van ser batejats com "Ernie y Bert” “que van ser el resultat de dos col.lisions de més de mil TeV ( unitat de energia ).

Aquest descobriment tindrà repercusions i ens permitra observar l'univers a nívells d'energia sense precedents i comprendre millor el mecanisme dels súper forats negres així com les explosions de rajos gamma, els més potents de l'universi que alliberen quantitats d'energia gigantesques; expliquen els físics.


     NOTICIA PRINCIPAL:


NOTÍCIES RELACIONADES:


VÍDEO:


0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.